Arhīvs
Maijs, 2024
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
„Eiropas Jauno žurnālistu balva 2009” uzvarētāji tiekas Berlīnē
Publicēts 14. septembrī, 2009.
Konkursa „Eiropas Jauno žurnālistu balva 2009” nacionālie uzvarētāji apmeklēja Berlīni, atzīmējot gūtos panākumus vienā no lielākajiem šāda veida Viseiropas konkursiem.

Otrajam „Eiropas Jauno žurnālistu balvas” konkursam, ko organizē Eiropas Komisijas Paplašināšanās ģenerāldirektorāts sadarbībā ar Eiropas Jauniešu presi un žurnālu „Café Babel”, tika pieteikti vairāk nekā 600 raksti no visas Eiropas. Konkursā varēja piedalīties jaunie rakstnieki vecumā no 17 līdz 35 gadiem no visām ES dalībvalstīm, ES kandidātvalstīm (Horvātijas, Turcijas, Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas) un potenciālajām kandidātvalstīm (Albānijas, Bosnijas un Hercegovinas, Melnkalnes, Serbijas un Kosovas saskaņā ar ANO Drošības Padomes Rezolūciju Nr. 1244/99).

 Jaunie rakstnieki tika aicināti paust savu viedokli par Eiropas Savienības paplašināšanās politiku, Eiropas vērtībām un Eiropas integrāciju. 34 uzvarētājus noteica nacionālās žūrijas, kurās darbojās mediju pārstāvji. Visi uzvarētāji tika aicināti doties ceļojumā un piedalīties noslēguma konferencē Berlīnē, Vācijā.

 Aicinot uzvarētājus uz Vācijas galvaspilsētu, organizētāji vēlējās akcentēt Eiropas integrācijas procesa konkrēto ietekmi. 2009.gads nozīmīgs ar divām jubilejām - pirms 20 gadiem krita Berlīnes mūris, un demokrātiskas pārmaiņas Eiropā kļuva intensīvākas, bet šā gada maijā Eiropas Savienība atzīmēja piekto gadadienu 2004. gada paplašināšanās kārtai, kas mierīgā ceļā atkal apvienoja Austrumeiropu un Rietumeiropu.

 Uzvarētāju dienaskārtībā ietilpa vēsturiska ekskursija pa Berlīni un tikšanās ar augsta ranga politiķiem, akadēmiķiem, mediju un sabiedrības pārstāvjiem, lai apspriestu Eiropas Savienības paplašināšanās vēsturi un nākotni. Grupa apmeklēja vairāku nacionālo un vietējo laikrakstu, radio un TV kanālu redakcijas un tikās ar pieredzējušiem žurnālistiem, piemēram, Frīdrihu Kurcu (no Vācijas sabiedriskās raidstacijas ZDF), kurš 1989.gada vasarā veidoja reportāžas no Ungārijas. Vizītes laikā Vācijas parlamentā (Bundestāgā) viņi apsprieda pašreizējo Eiropas ārpolitiku ar parlamenta locekli Gertu Veiskirhenu (SPD).

 Programma noslēdzās ar konferenci, kurā tikās mediju un politikas pārstāvji no ES dalībvalstīm, kandidātvalstīm un potenciālajām kandidātvalstīm. Konferenci atklāja Minhenes Universitātes Ārpolitikas centra direktors, profesors Verners Vaidenfelds, kurš analizēja Eiropas integrācijas procesu pēdējo 20 gadu laikā.

 Eiropas Komisijas Paplašināšanās ģenerāldirektorāta Komunikāciju vadītāja Žizela Gogela-Robinsone komentēja: „Šā gada konkursa „Eiropas Jauno žurnālistu balva” panākumi liecina, ka jauniešiem ir ievērojama interesi par Eiropas politiku. Kā gaidīts, uzskati par ES paplašināšanās priekšrocībām un izaicinājumiem ne tuvu nebija vienprātīgi. Taču kā konkursa organizētāji mēs augstu vērtējam ieguldījumu un interesi, ko šie jaunie žurnālisti ir izrādījuši, un ceram, ka šis konkurss turpinās veicināt informētas debates arī nākamgad.”

 Papildu informācijai, lūdzu, apmeklējiet konkursa mājas lapu: www.EUjournalist-award.eu.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: